OM RITHVA

Rithva Landler
Foto Dan Møller

Rithva Landler

Født Kbh. 1969

Atelier : Guldborgvej 12 kld., 2000 Frb.

Debuterede i 1992 med udstillingen   “Et spørgsmål om vinger” i Galleri Hans Peder Linde.

Har gennem tiden haft den lykke at blive undervist af Thomas Jepsen, Camilla Christensen, Anne Villsbøll, Jens Andersen og ikke mindst Finn Richardt, som hver især har begejstret, befrugtet, beåndet den udefinerbare trang til at skabe.

Værkerne har ofte en monokrom overflade eller begrænset farveskala. Virkelighedssansninger, komponeret ud fra poesiens væsen. Stemninger og genklange fra det indre landskab. Kærligheden til livets  mangfoldige veje – at se og sanse med erindringen i bagagen. De fodspor vi vælger at følge. Stemninger fra fortid og nutid sammensmelter i alle værker. 

Har arbejdet med skulptur, grafik dog hovedsageligt forskellige former for  maleri.

Passion: genbrugsmaterialer mixet med billedkunstens klassiske skole & “kunst skal ud til folket” projekter.

 

Anmeldelse af Daniel Tuladhar:

Rithva har en overvældende skabertræng. Når man begiver sig ind i hendes atelier er det ikke malerier man ser – men en livsrejse. Passionen for kunsten ligger dels i at eksperimentere – det  ligger hun ikke skjul på, og jeg nyder at se hendes skulpturer, linoleumstryk og falsetter af malerisk teknikker hun har arbejdet med igennem tiden. 

Jeg begynder også at se hendes bevægende forhold til det kropslige udtryk, som gengives i mange af hendes værker. Nøgenheden er æstetisk ikke erotisk. Hendes penselstrøg kan i nogle værker virke simplificeret og andre fuld af kompleksitet. Måske er det fordi hun har mestret kunsten at kunne male naturalistisk, men har forelsket sig i de impressionistiske legende skygger.

Hun vidner om en person som ikke holder sig til en bestemt stilart –  men følger kunsten, hvor end hjertet føre hende hen. Derfor vil du opleve musikken, rejsen, dansen, sorgen og glæden i hendes værker som udtryk for hvor og hvem hun er. 

Tak for et skønt møde som endte med mange timers snak og en masse latter. En fortryllende kvinde med et smukt hjerte, som desuden kan lyse værelset op med et inderligt latter.