Chiron

VÆRKER FRA DET TVÆRKUNSTNERISKE PROJEKT

Chiron “The Wounded Healer” 

 

Herunder en YouTube-smagsprøve på musik, værker og inspiration :

 

JKA QUINTET
-from the nocturnal Chironian

Læs en anmeldelse her :
http://jazzogvinyl.blogspot.dk/2016/11/jka-quintet-from-nocturnal-chironian.html

Læs en anmeldelse her :
http://salt-peanuts.eu/record/jka-quintet/

https://www.facebook.com/events/194363141002075/?ti=icl

Et tværkunstnerisk projekt af Jens Kristian Andersen og Rithva Landler

Jazz og kunst fortolket og forenet med udspring i græsk mytologi med linier til astrologi og nutidig psykologi/ humanisme.

Samarbejdet med bassist og komponist Jens Kristian Andersen har været båret af en fælles passion – for mig en inspirende og grænseoverskridende fordybelse ind i hans mørke, romantiske og poetiske lydunivers.

Det er et hudløst projekt, som kræver deltagende fordybelse for fuldt udbytte og dog er der så mange lag, som fint står alene – som en enkelt stjerne på himmelen.

Et sprog uden ord er resultatet af et års samarbejde med vidensdeling, dialog, skitseren og åbent sind.

Projektbeskrivelse:
Tværkunstnerisk undersøgelse af mødet mellem lyd og farver, mellem musik og billedkunst.
Et portræt af den græske mytologiske figur Chiron. Arketypen ‘the wounded healer’.
Fortolket i et mørkt, romantisk og poetisk landskab i et samlet oplevelsesrum.

Musikken er en intuitiv blanding af inspiration fra den amerikanske jazztradition og den vestlige klassiske musik. Der er bl.a. referencer til Bela Bartok’s univers, hvor melodier der fletter sig ind i hinanden er hovedpræmissen og det harmoniske grundlag tilsløres. Ofte i et mørkt og dissonant univers, som afspejler Chiron’s sår og indre konflikter.…

JKA har komponeret musikken, som en suite af 12 stykker musik, der kronologisk fortæller Chirons historie, og til en koncert svarer til 2 sæt af ca 45 min. Hvert stykke musik har sit eget stærkt personlige univers. Der er tilstræbt et universelt musikalsk udtryk, der udfordrer og bygger bro mellem genrene, og som alle kan se enkel skønhed i, samtidigt afspejles kompleksiteten i det menneskelige sind.

Det visuelle produkt er konkrete illustrationer til den kronologiske fortælling i musikken.
Et “persongalleri” over den græske mytologi. En serie værker på lærred. 30×30 cm. samt en lille serie værker på lærred. 60×80 samt 50×60 cm. baseret på sansebåret konfrontation/reflektion og kropserfaring i fri fortolkning. Materiale i alle værker er alkyd, kul og acryl.

Et musikalsk/billedkunstnerisk projekt med et nutidigt relevant humanistisk perspektiv.

Myten om Chiron :
I følge myten havde Saturn udset sig den skønne havnymfe Filyra og, for at dække over sit utroskab for sin hustru Rhea, forklædte han sig som hingst. I sin ulykke over at føde et ‘uhyre’ bad Filyra guderne om at befri hende fra byrden. Som svar fjernede de Chiron og forvandlede hende til et citrontræ.

Chiron voksede op og studerede musik, etik, astrologi, naturvidenskab, bueskydning, kamp og helbredelse (herunder medicin og kirurgi m.m) med Apollon og Artemis som fosterforældre. Han blev universelt kendt som venlig, vis, ædelmodig og retfærdig (‘the wisest of all things beneath the sky’), og blev mentor for mange græske helte, heriblandt Jason, Akilleus, Herkules og Asklepios.

Ved et uheld blev Chiron såret af Herkules med en pil forgiftet af den dødbringende Hydra, og han befandt sig i en paradoksal situation: Den store (halvt guddommelige og udødelige) naturlæge bar på et uhelbredeligt og ulideligt sår, og selvom hans søgen efter udfrielse tilskyndede ham til også at hjælpe andre, kunne han ikke selv finde lindring for smerten eller dø en naturlig død. Deraf også Chiron’s tilnavn ‘the wounded healer’.

Imidlertid blev Chiron udfriet fra sine lidelser ved et skæbnebytte med ‘Prometheus the awakener’ (som mytologisk skabte den menneskelige race, og også blev deres frelser).

Prometheus havde gjort nar af, og stjålet ild fra selveste Zeus (som var fuld af foragt for den menneskelige race – han ville udrydde dem og skabe noget bedre). Som straf var Prometheus blevet bundet til en sten i himlen af Zeus og blev udsat for rædsomme pinsler, idet en Griff hver dag spiste af hans lever, som derefter groede ud igen. Hans befrielse var betinget af, at en udødelig tog hans plads i dødsriget. Chiron indvilligede i byttet og blev udødeliggjort på nattehimlen som stjernebilledet Kentauren.

Musikken:
JKA 5tet – from the nocturnal Chironian.

Et mørkt, romantisk, poetisk og billedskabende musikalsk portræt af den græske mytologiske figur Chiron’s historie og liv.
Chiron var den første kentaur og kentaurenes leder. I den hellige grotte ‘the Chironian’ på Mount Pelion boede Chiron i nattesiden og halvbroderen Jupiter i dagsiden.

Størstedelen af musikken er skrevet i den mørke vintertid – en intuitiv blanding af inspiration fra den amerikanske jazztradition (Mingus, Monk, Coltrane, Wayne Shorter, Eric Dolphy, Andrew Hill m.fl.) og den vestlige klassiske musik. Der er bl.a. referencer til Schostakovitz’s – og især Bela Bartok’s univers, hvor melodier der fletter sig ind i hinanden er hovedpræmissen og det harmoniske grundlag tilsløres. Ofte i et mørkt og dissonant univers, som afspejler Chiron’s sår og indre konflikter. Tonale motiver følger Chiron og andre karakterer som optræder i musikken – de bearbejdes og forandrer sig.

Chiron lærte at spille harpe af sin fosterfader Apollon og det harmoniske, lyriske og poetisk/ romantiske har også en stor plads, som bl.a. afspejles i Chiron’s kærlighed til Chariklo (en flodgudinde), datteren Euippe, og hans insisteren på venlighed og universel tjenende kærlighed.

Hvert stykke musik har sit eget stærkt personlige univers, og selvom noget er mere gennemkomponeret end andet, er der hele tiden improvisationsafsnit til afsæt for de 5 spændende musikeres personlige kreative udfoldelser.

Line up:

Erik Kimestad – trompet
Anders Banke – basklarinet
Soma Allpass – cello
Thomas Præstegaard – trommer
Jens Kristian Andersen – kontrabas/komposition

 

Forløsning af en indre bevægelse:

At træde ud af sin comfortzone
Åbne for ukendte
harmonier – og disharmonier

Skubbe grænser
Dykke under
Dele rum
i et sansebåret landskab

Sammenkæde det visuelle lydunivers
til et sprog
uden ord

Gribe fat
i fortidens guder
med nutidens treenighed
og kropserfaring

Kaste sig ud
i himmelrummet
Samle stjernestøv

Bevæge sig ind i mørkets poesi

Omfavne vingesuset

Afsætte bevidsthedens klange
i farvetoner
visdommens dybeste smerte
største kærlighed
visioner om fred

Jeg ser ud
helt indefra

 

Links:
Lyt til 3 numre på: https://jka5tet.bandcamp.com/
Se evt bandets facebookside: https://www.facebook.com/jka5tet
Projektet på pinterest: https://dk.pinterest.com/Rithva/jka-5tetartchiron-projectastrologymythologyjazzcop/

TAK til fotograf: Hanne Piasecki
TAK til Mette-Cecilie Tingnæs for grafisk opsætning af plakater.
TAK til Koncertforeningen Understrøm og Københavns Kommunes Musikudvalg for økonomisk støtte.

Kontakt:
Jens Kristian Andersen
e-mail: jkamusic@gmail.com mobil: 61343756
Rithva Landler
e-mail: art@rithva.dk mobil: 22998509