Hafez (2020)

Vægmaleri – dekorationsopgave med historisk indhold for “Hafez” – Persisk restaurant.
Hafez f. 1325.
Persisk/iransk nationalpoet.
En gigant i verdenslitteraturhistorien. 
Skrev sine digte i den iranske by Shiraz.

Foto : Dan Møller
Det kulturpolitiske… (2019-2021)

Dialog om kunsten- og kunsternes vilkår.  Visionen herfra er mulighed for en lokal platform til netværksdeling fra vækstlag, profesionelle og kunstinteresserede – større krydsbefrugtning i lokalmiljøet. 

Tak til Michael Vindfeldt & socialdemokratiet for invitationen.
Tak til Nikolaj Bøgh for samarbejdet.
Tak til Kathrine Ritcher fra Volt for invitationen. 
Stor tak til START, frb og Peter Regel Møller for streaming. 

Hele debatten fra : “Kulturens og musikkens Frederiksberg “ kan ses på linket herunder.

Ordstyrer og arr.: Kathrine Richter
Livestreamet af START frederiksberg

https://fb.watch/ieIUfVcvd0/FRB-KUNST  (2016-2020)

Formålet med FRB-kunst var at løfte Frederiksbergs kulturliv ved at sætte fokus på den lokale kvalitetskunst. Til FREDERIKSBERGS CENSUREREDE EFTERÅRSUDSTILLING, kunne alle kunstnere med tilknytning til Frederiksberg ansøge om optagelse. Indkomne værker udvælges af en kompetent jury og hermed vises de bedste værker af kunstnere med forankring i lokalsamfundet. Et bidrag til indsigt i samtidskunsten og kunstmiljøet på Frederiksberg. Visionen er, at Frederiksberg bliver et sted, hvor den visuelle kunst kan ses samt at aktivere – også andre aktører til at vise kunsten på Frederiksberg.

2015 startede forberedelserne helt fra bunden med design af genbrugsvenlige & kulturbudgetvenlige udstillingsvægge. Jeg havde den glæde at samarbejde med Sonny Schneider, der også var top passioneret og hurtig til at effektuerer beslutningerne.

Skønt samarbejde med kultur- og fritidsudvalget, borgmester, rådhusinspektør, servicedirektør, kunstnere og gallerister i byen. Det var aldrig blevet en succes uden den samarbejdsvillighed fra alle de skønne mennesker. Projektet kørte 2016, 2018 og blev i 2020 lukket ned en uge før åbning pga. covid.  Mens vi ventede på en genåbning trådte jeg tilbage som forperson for Frederiksberg Kunstnerlaug og overgav projektet til min efterfølger.  

TAK til Frederiksberg Kommune for opbakning og økonomisk støtte.

    Af  “Spot on” 2018.  Rådhushallen, Frederiksberg.

Første udstilling

Udstilling nr. 2

Frederiksberg Rådhus


 

Samtidskunst i Rådhushallen (2016-2018)

Udstilling  med fokus på mangfoldigheden og den samtidskunst, som bliver produceret i vores by. Vi blander vækstlaget med de professionelle og viser bredden i kunstlivet. 

Visionen var at fremme lokalt engagement ved at etablere en platform for dialog, debat og erfaringsdeling gennem netværksdannelse for kunstnere, vækstlag og kunstinteresserede samt bidrage til indsigt i samtidskunsten og kunstmiljøet på Frederiksberg. 

Tak til Frederiksberg Kommune for støtten samt for at gøre det mulig.

Kunstudstilling i Rådhushallen

Events tegnet af Jeff Ibbo
OK-Den Gule Villa, som Frederiksbergs nye udstillingssted for den lokale kunst (2018-2021)

Tidligere Frederiksbergsk kulturhus “Den Gule Villa” røg på markedet i samme hug, som det funklende nye Kultur-og bevægelses hus- KU.BE- blev rejst. OK-klubben flyttede i Den Gule Villa. Der ikke var indtænkt muligheder for den visuelle kunst i det arkitektoniske design i det nye kulturhus “KU.BE”. Det var derfor oplagt at vende blikket mod det kulturhistoriske hus – Nu med navnet OK-Den Gule Villa. Var forperson for en stor gruppe lokale kunstnere “Frederiksberg Kunstnerlaug” og havde derfor fokus på vores fælles vision. Fik i samarbejde med lederen, Flemming Brank, sat en plan op for løbende udstilling af lokal kunst.

Flemming Banks version: “ Tak til Rithva, som sparkede døren ind til mit kontor og sagde, jeg har et tilbud til dig !”.

Tak til Flemming Brank og OK-klubben, som gjorde det muligt. Tak til kunstnerne for tilliden – og selvfølgelig tak til Byens Borgmester for at festliggøre indvielsen.Det maleriske hospital

-Stedets ånd 
(udførelse af kunstinstallation aug. 2023)

Kunstevent 

ved Hanne Hauer og Rithva

En del af festlighederne i anledning af Frederiksberg Hospitals årsdag.

125 år Frederiksberg Hospital.

Arrangørerne : Frederiksberg Gåbuddies, Det Bæredygtige Forsamlingshus og KULTURLAB Frederiksberg i samarbejde med Frederiksberg Kommune og Region Hovedstaden. Medvirkende er: By, Vej og Park, Sundhedscenteret, Børnehuset ”Kufferten”, Plejecenteret Østervang, Frederiksberg Hospitals Kor ”Cartilago”, Seniorrådet, SeniorBo, Foreningen for Bygnings og Landskabskultur, Danmarks Naturfredningsforening, Godthåbskirkens Menighedsråd, Café Paraplyen samt FDF og Spejderne. Desuden medvirker arkitekterne Julie Dufour og Charlotte Carstensen fra ”All About A”, billedkunstnerne Hanne Hauer og Rithva Lander samt fotografer fra ZOOM Frederiksberg Foto- & Videoklub.

Støttet af Frederiksberg Fonden & Frederiksberg Kommune. 

Kunstinstallationen malet af 72 mennesker. 29. August 2023. 

Et udtryk for deres oplevelser på Frederiksberg Hospital gennem årene. 

Deltagere var fra 7 til 91 år. 

Kan ses i offentlige rum ved Kirken på hospitalsgrunden frem til en gang i 2024.

Chiron (2015-2016)

DET TVÆRKUNSTNERISKE PROJEKT

Chiron “The Wounded Healer” 

JKA Quintet – from the nocturnal Chironian. LP Cover. Forside.

JKA Quintet – from the nocturnal Chironian.

                                                                                                                         

Et tværkunstnerisk projekt af Jens Kristian Andersen og Rithva Landler

Jazz og kunst fortolket og forenet med udspring i græsk mytologi med linier til astrologi og nutidig psykologi/ humanisme.

Samarbejdet med bassist og komponist Jens Kristian Andersen har været båret af en fælles passion – for mig en inspirende og grænseoverskridende fordybelse ind i hans mørke, romantiske og poetiske lydunivers.

Det er et hudløst projekt, som kræver deltagende fordybelse for fuldt udbytte og dog er der så mange lag, som fint står alene – som en enkelt stjerne på himmelen.

Et sprog uden ord er resultatet af et års samarbejde med vidensdeling, dialog, skitseren og åbent sind.

Projektbeskrivelse:
Tværkunstnerisk undersøgelse af mødet mellem lyd og farver, mellem musik og billedkunst.
Et portræt af den græske mytologiske figur Chiron. Arketypen ‘the wounded healer’.
Fortolket i et mørkt, romantisk og poetisk landskab i et samlet oplevelsesrum.

Musikken er en intuitiv blanding af inspiration fra den amerikanske jazztradition og den vestlige klassiske musik. Der er bl.a. referencer til Bela Bartok’s univers, hvor melodier der fletter sig ind i hinanden er hovedpræmissen og det harmoniske grundlag tilsløres. Ofte i et mørkt og dissonant univers, som afspejler Chiron’s sår og indre konflikter.…

JKA har komponeret musikken, som en suite af 12 stykker musik, der kronologisk fortæller Chirons historie, og til en koncert svarer til 2 sæt af ca 45 min. Hvert stykke musik har sit eget stærkt personlige univers. Der er tilstræbt et universelt musikalsk udtryk, der udfordrer og bygger bro mellem genrene, og som alle kan se enkel skønhed i, samtidigt afspejles kompleksiteten i det menneskelige sind.

Det visuelle produkt er konkrete illustrationer til den kronologiske fortælling i musikken.
Et “persongalleri” over den græske mytologi. En serie værker på lærred. 30×30 cm. samt en lille serie værker på lærred. 60×80 samt 50×60 cm. baseret på sansebåret konfrontation/reflektion og kropserfaring i fri fortolkning. Materiale i alle værker er alkyd, kul og acryl.

Et musikalsk/billedkunstnerisk projekt med et nutidigt relevant humanistisk perspektiv.

Myten om Chiron :
I følge myten havde Saturn udset sig den skønne havnymfe Filyra og, for at dække over sit utroskab for sin hustru Rhea, forklædte han sig som hingst. I sin ulykke over at føde et ‘uhyre’ bad Filyra guderne om at befri hende fra byrden. Som svar fjernede de Chiron og forvandlede hende til et citrontræ.

Chiron voksede op og studerede musik, etik, astrologi, naturvidenskab, bueskydning, kamp og helbredelse (herunder medicin og kirurgi m.m) med Apollon og Artemis som fosterforældre. Han blev universelt kendt som venlig, vis, ædelmodig og retfærdig (‘the wisest of all things beneath the sky’), og blev mentor for mange græske helte, heriblandt Jason, Akilleus, Herkules og Asklepios.

Ved et uheld blev Chiron såret af Herkules med en pil forgiftet af den dødbringende Hydra, og han befandt sig i en paradoksal situation: Den store (halvt guddommelige og udødelige) naturlæge bar på et uhelbredeligt og ulideligt sår, og selvom hans søgen efter udfrielse tilskyndede ham til også at hjælpe andre, kunne han ikke selv finde lindring for smerten eller dø en naturlig død. Deraf også Chiron’s tilnavn ‘the wounded healer’.

Imidlertid blev Chiron udfriet fra sine lidelser ved et skæbnebytte med ‘Prometheus the awakener’ (som mytologisk skabte den menneskelige race, og også blev deres frelser).

Prometheus havde gjort nar af, og stjålet ild fra selveste Zeus (som var fuld af foragt for den menneskelige race – han ville udrydde dem og skabe noget bedre). Som straf var Prometheus blevet bundet til en sten i himlen af Zeus og blev udsat for rædsomme pinsler, idet en Griff hver dag spiste af hans lever, som derefter groede ud igen. Hans befrielse var betinget af, at en udødelig tog hans plads i dødsriget. Chiron indvilligede i byttet og blev udødeliggjort på nattehimlen som stjernebilledet Kentauren.

Musikken:
JKA 5tet – from the nocturnal Chironian.

Et mørkt, romantisk, poetisk og billedskabende musikalsk portræt af den græske mytologiske figur Chiron’s historie og liv.
Chiron var den første kentaur og kentaurenes leder. I den hellige grotte ‘the Chironian’ på Mount Pelion boede Chiron i nattesiden og halvbroderen Jupiter i dagsiden.

Størstedelen af musikken er skrevet i den mørke vintertid – en intuitiv blanding af inspiration fra den amerikanske jazztradition (Mingus, Monk, Coltrane, Wayne Shorter, Eric Dolphy, Andrew Hill m.fl.) og den vestlige klassiske musik. Der er bl.a. referencer til Schostakovitz’s – og især Bela Bartok’s univers, hvor melodier der fletter sig ind i hinanden er hovedpræmissen og det harmoniske grundlag tilsløres. Ofte i et mørkt og dissonant univers, som afspejler Chiron’s sår og indre konflikter. Tonale motiver følger Chiron og andre karakterer som optræder i musikken – de bearbejdes og forandrer sig.

Chiron lærte at spille harpe af sin fosterfader Apollon og det harmoniske, lyriske og poetisk/ romantiske har også en stor plads, som bl.a. afspejles i Chiron’s kærlighed til Chariklo (en flodgudinde), datteren Euippe, og hans insisteren på venlighed og universel tjenende kærlighed.

Hvert stykke musik har sit eget stærkt personlige univers, og selvom noget er mere gennemkomponeret end andet, er der hele tiden improvisationsafsnit til afsæt for de 5 spændende musikeres personlige kreative udfoldelser.

Line up:

Erik Kimestad – trompet
Anders Banke – basklarinet
Soma Allpass – cello
Thomas Præstegaard – trommer
Jens Kristian Andersen – kontrabas/komposition

Forløsning af en indre bevægelse:

At træde ud af sin comfortzone
Åbne for ukendte
harmonier – og disharmonier

Skubbe grænser
Dykke under
Dele rum
i et sansebåret landskab

Sammenkæde det visuelle lydunivers
til et sprog
uden ord

Gribe fat
i fortidens guder
med nutidens treenighed
og kropserfaring

Kaste sig ud
i himmelrummet
Samle stjernestøv

Bevæge sig ind i mørkets poesi

Omfavne vingesuset

Afsætte bevidsthedens klange
i farvetoner
visdommens dybeste smerte
største kærlighed
visioner om fred

Jeg ser ud
helt indefra

Links:
Lyt til 3 numre på: https://jka5tet.bandcamp.com/
Se evt bandets facebookside: https://www.facebook.com/jka5tet
Projektet på pinterest: https://dk.pinterest.com/Rithva/jka-5tetartchiron-projectastrologymythologyjazzcop/

TAK til fotograf: Hanne Piasecki
TAK til Mette-Cecilie Tingnæs for grafisk opsætning af plakater.
TAK til Koncertforeningen Understrøm og Københavns Kommunes Musikudvalg for økonomisk støtte.

JKA QUINTET
-from the nocturnal Chironian

Læs en anmeldelse her :
http://jazzogvinyl.blogspot.dk/2016/11/jka-quintet-from-nocturnal-chironian.html

Læs en anmeldelse her :
http://salt-peanuts.eu/record/jka-quintet/

https://www.facebook.com/events/194363141002075/?ti=icl

Kontakt:
Jens Kristian Andersen
e-mail: jkamusic@gmail.com mobil: 61343756
Rithva Landler
e-mail: art@rithva.dk mobil: 22998509

2020 © Rithva Landler

error: